27. Memorijalni turnir Stjepan Major

Poštovani prijatelji,
u Sportskom Centru Sava Sport, ulica Vladimira Vidrića 12, Sesvete.
održan je 13. travnja 2019,
27. „Memorijalni turnir Stjepan Major“

zahvaljujući dobroti Pere Karatovića, dragog prijatelja, uspješnog poslovnog čovjeka, uglednog sportskog radnika i vrlog suparnika s malonogometnih igrališta,
Svjedoci smo mnogih memorijala koji su počeli i nestali. No, memorijal našega Štefa traje. Tijekom 26 godina Štefov memorijal postao je jedan od najstarijih kontinuiranih memorijala u hrvatskom nogometu. I neće prestati. Barem dok smo živi svi mi koji Štefa toliko volimo i poštujemo. Najiskrenije. Bez zadrške.
Za nas je bio mnogo više od nogometaša. Bio je prijatelj, čuvao nam je leđa, pomagao i nikada ni o kome nikada, ama baš nikada, nije kazao ružnu riječ. S Grahorovom je ostao do posljednjega daha. Što je bilo i logično, u Grahorovoj se nije dijelio novac, već isključivo prijateljstvo, jedna od najvećih životnih dragocjenosti.
Kad smo saznali najcrnju vijest, a ta je vijest poput svih ružnih bila opako brza, da je Štef, časnik 150. Črnomerečke brigade, 9. travnja 1992. poginuo pokraj Generalskog stola, ostali smo bez daha.
Nakon duge borbe s birokracijom Štef je dobio ulicu u Španskom, iako ljudi u toj ulici vjerojatno ne znaju kako je Stjepan Major bio velika nogometna nada i kako je nepatvoreni heroj Domovinskog rata.

Udruga veterana Domovinskog rata 150. brigade HV-a danas je glavni organizator Memorijala Stjepana Majora. Veterani Domovinskog rata daju uistinu sve kako bi Štefov Memorijal, prožet najplemenitijim ciljevima i dubokim humanim i humanitarnim notama, opstao kao tradicija koja ne prestaje. Pritom i njegovi negdašnji suigrači i dalje čine sve kako bi Memorijal držao visoku nogometnu vrijednost.

Antun Samovojska